W jednym z właśnie realizowanych projektów namieszałem ze stworzonymi rolami i ustawieniami dostępu do elementów panelu administracyjnego. Wszystko dla czystości i przejrzystości panelu administracyjnego dla administratorów projektu.

Użyłem wielu wtyczek, aby ustawić te najbardziej odpowiednie ustawienia:

  • Advanced Access Manager
  • Hide Admin Panels
  • Menu by User Role for WordPress
  • Role Manager
  • Role Scoper

Wszystkie coś dodały do bazy, pozmieniały ustawienia – generalnie wyszło tak, że z poziomu admina nie miałem dostępu do niektórych wtyczek, a zamiana ustawień dostępów powodowała niemały „zamęt grubymi nićmi szyty”.

Postanowiłem zatem całkowicie zresetować stworzone ustawienia i role, które w/w wtyczki raczyły mi wprowadzić w bazie.

Dlatego też stworzyłem nowego użytkownika, który posiadał maksymalnie szerokie dostępy, które udało mi się uzyskać z poziomu aktualnego administratora – im więcej, tym lepiej.

Najlepiej, gdyby nowo stworzony użytkownik posiadał tą samą rolę, co admin + max ustawienia dostępu (privillages).

Tutaj warto wspomnieć, aby wykonać kopię zapasową bazy danych ;) Nie zapomnijcie, o tym, bo później – jeśli cokolwiek namieszacie – może być naprawdę gorąco!

 

jak-wykonac-backup-bazy-danych-wordpressJak wykonać backup bazy danych w WordPress?

Jeśli nie wiecie jak to zrobić – najlepiej zalogować się do Waszego konta phpMyadmin (dostępu poszukajcie w swoim cpanelu lub spytajcie administratora serwera hostingowego), wyszukać bazę danych (jeśli nie wiecie która to, sprawdźcie w pliku wp-config.php w folderze głównym poprzez ftp Waszego serwera. Następnie z poziomu phpMyadmina klikamy napis export i Wykonaj.

Zapisujemy wyeksportowany plik na dysku w bezpiecznym miejscu.

 

Teraz przechodzimy do części zasadniczej.

wordpress-reset-privillages-access-rolesSzukamy w lewym menu tabeli o nazwie wp_options (w moim przypadku nazwa jest inna niż wp_, więc została ona wycięta). Następnie szukamy rekordu o nazwie wp_user_roles. Tutaj najlepiej wylistować wszystkie rekordy (w nagłówku standardowo jest ich 30).

Klikamy na ikonę ołówka. Z prawej strony pojawi się duże okno, gdzie aktualnie wpisane bezedeury wpisujemy:

a:5:{s:13:"administrator";a:2:{s:4:"name";s:13:"Administrator";s:12:"capabilities";a:61:{s:13:"switch_themes";b:1;s:11:"edit_themes";b:1;s:16:"activate_plugins";b:1;s:12:"edit_plugins";b:1;s:10:"edit_users";b:1;s:10:"edit_files";b:1;s:14:"manage_options";b:1;s:17:"moderate_comments";b:1;s:17:"manage_categories";b:1;s:12:"manage_links";b:1;s:12:"upload_files";b:1;s:6:"import";b:1;s:15:"unfiltered_html";b:1;s:10:"edit_posts";b:1;s:17:"edit_others_posts";b:1;s:20:"edit_published_posts";b:1;s:13:"publish_posts";b:1;s:10:"edit_pages";b:1;s:4:"read";b:1;s:8:"level_10";b:1;s:7:"level_9";b:1;s:7:"level_8";b:1;s:7:"level_7";b:1;s:7:"level_6";b:1;s:7:"level_5";b:1;s:7:"level_4";b:1;s:7:"level_3";b:1;s:7:"level_2";b:1;s:7:"level_1";b:1;s:7:"level_0";b:1;s:17:"edit_others_pages";b:1;s:20:"edit_published_pages";b:1;s:13:"publish_pages";b:1;s:12:"delete_pages";b:1;s:19:"delete_others_pages";b:1;s:22:"delete_published_pages";b:1;s:12:"delete_posts";b:1;s:19:"delete_others_posts";b:1;s:22:"delete_published_posts";b:1;s:20:"delete_private_posts";b:1;s:18:"edit_private_posts";b:1;s:18:"read_private_posts";b:1;s:20:"delete_private_pages";b:1;s:18:"edit_private_pages";b:1;s:18:"read_private_pages";b:1;s:12:"delete_users";b:1;s:12:"create_users";b:1;s:17:"unfiltered_upload";b:1;s:14:"edit_dashboard";b:1;s:14:"update_plugins";b:1;s:14:"delete_plugins";b:1;s:15:"install_plugins";b:1;s:13:"update_themes";b:1;s:14:"install_themes";b:1;s:12:"manage_roles";b:1;s:15:"manage_database";b:1;s:12:"manage_email";b:1;s:12:"manage_polls";b:1;s:11:"simple_tags";b:1;s:17:"admin_simple_tags";b:1;s:14:"manage_ratings";b:1;}}s:6:"editor";a:2:{s:4:"name";s:6:"Editor";s:12:"capabilities";a:35:{s:17:"moderate_comments";b:1;s:17:"manage_categories";b:1;s:12:"manage_links";b:1;s:12:"upload_files";b:1;s:15:"unfiltered_html";b:1;s:10:"edit_posts";b:1;s:17:"edit_others_posts";b:1;s:20:"edit_published_posts";b:1;s:13:"publish_posts";b:1;s:10:"edit_pages";b:1;s:4:"read";b:1;s:7:"level_7";b:1;s:7:"level_6";b:1;s:7:"level_5";b:1;s:7:"level_4";b:1;s:7:"level_3";b:1;s:7:"level_2";b:1;s:7:"level_1";b:1;s:7:"level_0";b:1;s:17:"edit_others_pages";b:1;s:20:"edit_published_pages";b:1;s:13:"publish_pages";b:1;s:12:"delete_pages";b:1;s:19:"delete_others_pages";b:1;s:22:"delete_published_pages";b:1;s:12:"delete_posts";b:1;s:19:"delete_others_posts";b:1;s:22:"delete_published_posts";b:1;s:20:"delete_private_posts";b:1;s:18:"edit_private_posts";b:1;s:18:"read_private_posts";b:1;s:20:"delete_private_pages";b:1;s:18:"edit_private_pages";b:1;s:18:"read_private_pages";b:1;s:11:"simple_tags";b:1;}}s:6:"author";a:2:{s:4:"name";s:6:"Author";s:12:"capabilities";a:10:{s:12:"upload_files";b:1;s:10:"edit_posts";b:1;s:20:"edit_published_posts";b:1;s:13:"publish_posts";b:1;s:4:"read";b:1;s:7:"level_2";b:1;s:7:"level_1";b:1;s:7:"level_0";b:1;s:12:"delete_posts";b:1;s:22:"delete_published_posts";b:1;}}s:11:"contributor";a:2:{s:4:"name";s:11:"Contributor";s:12:"capabilities";a:5:{s:10:"edit_posts";b:1;s:4:"read";b:1;s:7:"level_1";b:1;s:7:"level_0";b:1;s:12:"delete_posts";b:1;}}s:10:"subscriber";a:2:{s:4:"name";s:10:"Subscriber";s:12:"capabilities";a:2:{s:4:"read";b:1;s:7:"level_0";b:1;}}}

Klikamy ‚zapisz/save’.

Gratulacje – jeśli nie było błędów – przywróciłeś role i dostępy do ustawień standardowych.
Teraz zaloguj się na dane stworzonego przez siebie użytkownika i ustaw właściwemu administratorowi rolę ‚Administrator’.

I voila!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *